Istanbul

Algemene informatie

In het noordwesten van Turkije ligt Istanbul. De metropool Istanbul is qua inwoners één van de grootste steden ter wereld.
Istanbul ligt op twee continenten nl. Europa en Azië en wordt gescheiden door de Bosporus. Er zijn drie bruggen die de twee continenten met elkaar verbinden.
Er zijn twee luchthavens in Istanbul, het Ataturk International Airport die in het Europese gedeelte ligt en Sabiha Gökçen Airport die in het Aziatische gedeelte ligt. Je hebt veel mogelijkheden wat openbaar vervoer betreft zoals de metro, taxi, dolmus, lijnbus, ferry en de metrobus. De munteenheid van Turkije is de Turkse Lira.
Je kunt geld wisselen in de vele wisselkantoren die je bijna overal wel tegenkomt.
Je kan met je gewone bankkaart bij bepaalde banken geld afhalen uit geldautomaten en je kan vrijwel overal met je creditcard betalen.

Verblijf

Door de enorme groei van het toerisme de laatste jaren zijn er veel hotels bijgekomen in Istanbul. Mede hierdoor zijn de prijzen ook gestegen en is Istanbul aan de duurdere kant als het op verblijf aankomt. Dit brengt natuurlijk ook met zich mee dat vele hotels nu meer aandacht besteden aan service, hygiëne en luxe. Je hebt er 5* luxehotels, businesshotels, boetiekhotels, B&B’s, budgethotels, appartementen of jeugdherbergen.
Boek zo vroeg mogelijk om te genieten van goedkope tarieven. 

Bezienswaardigheden

Een korte citytrip is bijlange niet genoeg om deze prachtige stad te ontdekken. Je hebt talloze moskeeën, paleizen, bazaars, historische monumenten, winkelcentra, en nog tal van andere bezienswaardigheden. Wij sommen voor jou de belangrijkste even op: 
- De Leandertoren (Kiz Kulesi)
- Europafort (Rumeli Hisari)
- Topkapi Paleis
- Ciragan Paleis
- Blauwe Moskee
- Grand Bazaar
- Aya Sofia
- Galata Toren
- Kruidenbazaar
- Egyptische Obelisk
- Archeologisch Museum
- Taksimplein
En dit zijn er nog maar een paar van de vele bezienswaardigheden en schoonheden die deze stad je te bieden heeft. In de zee van Marmara heb je de eilandengroep, de Prinseneilanden, die bestaat uit 9 eilanden. 4 van deze eilanden zijn het drukstbezocht nl. Kinaliada, Burgazada, Heybeliada en Buyukada. Dit zijn uitstekende bestemmingen als je even de drukte wilt vermijden en heerlijk wilt genieten van de natuur.

Eten, drinken & uitgaan

De Turkse keuken behoort in de top 3 van wereldkeukens en je moet niet veel uitgeven om heerlijk te eten in Istanbul. Enkele lekkernijen die je overal zal tegenkomen zijn bv. Simit, balik-ekmek, döner kebap, baklava, enz. De nationale drank is zwarte thee, maar daarnaast heb je ook de ayran en de raki. Turkse koffie is ook heel populair en wordt veel gedronken door de lokale bevolking. Er zijn speciale kopjes om deze koffie te drinken. Istanbul heeft een bruisende uitgaansleven met talloze clubs, bars, discotheken, jazzclubs en cafés. Voor diegenen die het wat rustiger aan willen doen heb je de meyhane of taverne, waar je gezellig een nargile (waterpijp) kunt roken, okey (backgammon) kunt spelen of gewoon kunt genieten van een drankje. Regelmatig worden er festivals georganiseerd en deze zijn erg populair bij de jongeren. 

Klimaat

Istanbul heeft een gematigd klimaat met zeer warme zomers en milde winters. In de zomer lopen de temperaturen gemakkelijk tegen de 35 graden op, en in de winter is ook aangenaam met temperaturen rond 15 graden. Dit sluit natuurlijk niet uit dat het in de winter kan sneeuwen.