Reisformaliteiten

Iedere reiziger (inclusief kinderen en baby's) moet bij het inchecken een geldig officieel identiteitskaart of reispas met foto voorleggen dat overeenstemt met de naam vermeld bij de boeking. De reiziger dient ook te bewijzen dat hij in regel is met de vereiste reisformaliteiten in het land van de eindbestemming.

Alle kosten die voortvloeien uit het niet naleven van de voorschriften vallen ten laste van de reiziger. Wij raden u aan om de ambassade of consulaat van uw eindbestemming te raadplegen voor de vereiste reisformaliteiten.
Opgelet! De reiziger is verantwoordelijk en draagt de mogelijke kosten bij weigering tot de vlucht indien er sprake is van beschadigde reisdocumenten die ongeldig worden beschouwd door de bevoegde binnen- en buitenlandse autoriteiten.

Turkije

Er is een nieuwe regelement voor het visum dat je nodig hebt om naar Turkije te reizen. Indien je je aanmeldt aan de balie zonder een geldige visum kan je de toegang tot de vlucht geweigerd worden. Je kan best je elektronische visum online bestellen via de webstek van het Turks Ministerie van Buitenlandse Zaken via www.evisa.gov.tr.

Je elektronische visum kan je aanvragen 90 dagen voor afreisdatum en het blijft 180 dagen geldig. Je kan dezelfde elektronische visum aanspreken zoveel keren als je wilt, zolang je reis binnen de geldigheidsduur valt. Vergeet niet je elektronische visum af te printen en neem altijd de paspoort met je mee waarmee je de visum hebt aangevraagd. Maak geen fout bij het ingeven van je gegevens want als je na de betaling opnieuw een elektronische visum moet aanmaken moet je opnieuw betalen.

Maximum verblijf voor Belgische onderdanen is 90 dagen.

Verenigde Staten (USA)

Iedere reiziger die naar USA reist dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort die minstens nog geldig is tot de terugreisdatum. De reiziger is verplicht om een retour ticket voor te leggen bij de douane. Belgische onderdanen zijn verplicht om elektronische reistoestemming (ESTA= Electronic System for Travel Authorization) te verkrijgen.De aanvraag kost 14 USD, is 2 jaar geldig en doe je via de link https://esta.cbp.dhs.gov/esta. Het is aangeraden om eerst je reistoestemming te verkrijgen en daarna je reis definitief vast te zetten. In de meeste gevallen heb je een zeer snelle antwoord. Heb je geen antwoord moet er een visum aangevraagd worden via de ambassade van de Verenigde Staten.

Sedert 21 januari 2016 dienen reizigers met een Belgisch paspoort die sinds 2011 in Syrië, Iran, Irak of Soedan zijn geweest, verplicht vooraf een visum aan te vragen via de Amerikaanse Ambassade in Brussel. Dit geldt ook voor Belgische reizigers die een dubbele nationaliteit bezitten, waarbij de 2e nationaliteit 1 van bovenvermelde landen is. Meer informatie vindt u terug op http://travel.state.gov/content/visas/en/visit/visa-waiver-program.

Inenting

Heel wat landen weigeren u de toegang als u geen internationaal erkend certificaat voorlegt van inenting tegen bepaalde ziektes. Wij raden u aan om uw huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde te contacteren op nummer 0900 101 10.

Ouderlijke toestemming

Als het kind met één van de ouders reist, volstaat het dat de ouder een geschreven toestemming van de andere ouder heeft dat voor echt is verklaard door de gemeente. Ouderlijke toestemming is aangeraden als het kind alleen reist of in gezelschap van andere personen dan de ouders.