Budapest

Algemene informatie

Budapest is de hoofdstad van Hongarije en meteen ook de meest toeristische bestemming in eigen land. Budapest is ontstaan door de fusie van twee steden nl. Buda en Pest. Deze liggen elk op een oever van de rivier Donau.
Een citytrip naar Budapest zal je je zeker niet beklagen. Je hebt er een rijke cultuur en geschiedenis, meerdere bezienswaardigheden en uitgaansmogelijkheden.
De internationale luchthaven van Budapest is Ferenc Liszt Boedapest. In Budapest betaal je met de Hongaarse munt Forint.
Je kunt geld wisselen in wisselkantoren en banken. De creditcard wordt vrijwel overal geaccepteerd. 

Verblijf

Aangezien deze stad in tweeën is gesplitst is er ook een onderscheid wat verblijfsplaatsen betreft.
De duurste accommodaties bevinden zich in het centrum van Buda.
Er zijn heel wat warmwaterbronnen in Buda en mede hierdoor bieden de meeste hotels spa en wellness aan, waardoor de prijzen omhoog schieten.
In Pest vindt je dan de goedkopere accommodaties zoals pensions en hostels. 

Bezienswaardigheden

Shopliefhebbers kunnen naar hartenlust winkelen in o.a de Vaci Utca en de Fashion Street. Wandelaars en natuurliefhebbers kunnen genieten op de Margaretha Eiland met zijn indrukwekkende natuur en ruïnes, het Beeldenpark, de grotten van Budapest of de Zoo van Budapest.
Andere bezienswaardigheden die je zeker moet gezien hebben zijn o.a:
-Burcht van Boeda
-Széchenyi Fürdö
-Sint Stephanusbasiliek
-De Kettingbrug
-Het Parlementsgebouw
-De Grote Markthal
-De Grote Synagoge
-De Hongaarse Staatsopera

Eten, drinken & uitgaan

De Hongaarse keuken bestaat hoofdzakelijk uit vlees zoals stoofpotten, worsten of een lekkere barbecue, maar als vegetariër kom je hier zeker ook niets tekort. Het meest populaire gerecht in Budapest is de goulashsoep en de vissoep. De Hongaarse keuken zal je zeker smaken, maar voor diegenen die toch iets anders willen heeft Boedapest een grote keuze aan restaurants die gerechten uit de wereldkeuken aanbieden. Je vindt er talloze restaurants zoals o.a Mexicaans, Thais, Italiaans en Frans. Je hebt in Budapest een groot aanbod aan alcoholische dranken. De nationale dranken van Hongarije zijn de Pálinka, een sterke drank die gemaakt wordt uit verschillende fruitsoorten, en de Unicum, een kruidenlikeur. Je hebt een uitgebreide keuze aan bars, discotheken of clubs als je je wil storten in het bruisende nachtleven van Budapest. 

Klimaat

Budapest heeft een gemengd zee- en landklimaat. Het is er in de zomer warm tot zeer warm en in de winter is het er eerder mild. Dit sluit natuurlijk niet uit dat het van tijd tot tijd kan vriezen en sneeuwen tijdens de wintermaanden.